اهالی منطقه سیستان و بلوچستان مردمی ساده ، صمیمی ، وابسته به کشت و کشاورزی می باشند . به عللی در صده ی گذشته مردمانی از آن خطه به شمال شرق ایران و بیشتر در منطقه شرق گلستان و شهر مهمان پذیر گنبد کاووس کوچانده شدند .
به گزارش کلاله خبر به نقل از قابوس نامه، از آنجایی که این قوم کشاورز بودند بر این فن اهتمام ورزیده به کشت و کار مشغول شدند . مردم نیم روز همچون دیگر اقوام ایرانی پایبند به آداب و رسوم خاصی می باشند . از آنجایی که این سلسله مطالب درباره ایام نوروزی می باشد به شرح پاره ای مراسم آنان می پردازیم .
سیستانی ها بر این اعتقادند که روزی از گندم است از آن رو خیلی چیزها از گندم درست می شود . برجسته ترین رسم عید نوروز سبزه گذاشتن است که آنهم به صورت گروهی سبز می کنند.
غلاتی چون گندم ، ماش ، عدس را در نیمه ی اسفند ماه برای سبزه گذاشتن آماده می کنند . شیرینی پختن حال و هوای عید را در خانه ی هر سیستانی زنده می کند .
سمنو تجگی را برای هفت سین می پزند . گندم را بعد از پختن به صورت پودر در می آورند و از آن کیکی می پزند به نام سمنو تجگی
کلوچه ی ساده و خرمایی که به آن نان سال می گویند بنا به سلیقه ی مادر به اشکال گوناگونی چون گل ، دایره ، مربع یا لوزی و…… برای اعضای خانواده بخصوص کودکان پخته می شود .
زنان ایامی را جهت قلیف پزی صرف می کنند . نان را پهن کرده لابه لای آن روغن می گذارند و در قابلمه ی مسی که زیر و روی آن پوشیده از آتش است قرار داده تا بپزد .
در هفته ی آخر سال به جهت نذر اموات نوعی شیرینی به نام کلبک می پزند . کلبک را به دو صورت خمیر با لایه ی کلفت که به قتلمه معروف است برای اقوام درجه یک و کلبک را برای بقیه ی اقوام با خمیر نازک می پزند . باقیمانده روغن درون تابه را به پنبه آغشته می کنند و به نیت اموات روشن می کنند و در کنار آن صلوات می فرستند .
لندو همان گندم سیستان می باشد که تف داده شبیه نخود آجیل شده آنگاه آنرابه دلخواه با نخود و چهار مغز (بادام-پسته-گردو و فندق) آرد نموده با خرما مخلوط و به حالت گرد در می آورند .
آجیل مخصوص عید نخود ، کشمش و گندم سیستان که زرد رنگ و بزرگ است و تخم هندوانه و تخم خربزه است . تخم هندوانه و خربزه و گندم سیستان را بعد از پختن آسیاب نموده با کمی چاشنی به صورت قوتو در می آورند .
پیش از عید با خاک رس سفید خانه را سفید نموده و زنان همسایه به صورت دسته جمعی خانه های همدیگر را به نوبت تمیز نموده و رسم خانه تکانی را انجام می دهند .
غذای شب عید را نیز رشته پلو به همراه ماهی می پزند تا رشته ی امور را در دست داشته باشند .
ماهی را نمادی از تلاش می دانند .
دیر گاهی ست که افتاده ام از خویش به دور
شاید این عید به دیدار خودم هم بروم
متاسفانه نظری هنوز درباره این مطلب منتشر نشده