سرویس سیاسی: روزنامه کیهان در بخشی از گزارش خبری خود با عنوان «توافق ژنو یک ساعت دوام آورد» نوشت:
در حالی که دکتر ظریف وزیر امور خارجه کشورمان تاکید میکند که حداقل در 2 بند از توافقنامه ژنو بر حق غنیسازی ایران تصریح شده است، جان کری وزیر امور خارجه آمریکا ادعا میکند که 5+1 حق غنیسازی ایران را تایید نکرده و در توافقنامه ژنو به این حق هیچ اشارهای نشده است. این اظهارنظرهای متضاد که از سوی دو مقام رسمی طرف مذاکره مطرح شده است، یکی از اصلیترین محور مورد اختلاف ایران و کشورهای 5+1 را در هالهای از ابهام فرو برده است. استناد ظریف به ماده 4 معاهده NPT است و معتقد است، تفسیر آمریکا از متن این ماده یک تفسیر منحصربفرد است که با تفسیر جامعه بینالملل از این ماده متفاوت است. از سوی دیگر جان کری میگوید؛ نه فقط در ماده 4 معاهده NPT بلکه در هیچیک از چهار گوشه معاهده مزبور، هیچ اشارهای نشده است که حاکی از حق غنیسازی برای کشورهای عضو این پیمان باشد!
در همان حال آلن ایر، سخنگوی فارسیزبان وزارت خارجه آمریکا در تماس با شبکه رادیو تلویزیونی فارسی زبان آمریکا VOA اظهارات جان کری را تایید کرد و در پاسخ به این پرسش که آیا مفاد توافقنامه ژنو میتواند روی قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل علیه برنامه هستهای ایران تاثیر بگذارد؟ گفت؛ قطعنامههای شورای امنیت به قوت خود باقی است و ایران ملزم به رعایت مفاد قطعنامههای شورای امنیت و اجرای آن است. این تفاوت نظر در تفسیر یکی از اصلیترین محورهای تفاهمنامه از یکسو میتواند اعتبار توافقنامه یاد شده را کاهش بدهد و از سوی دیگر چنانچه حریف در جریان مذاکرات بر حق غنیسازی ایران تاکید کرده و بعد از امضای توافقنامه این تایید شفاهی را نفی کرده باشد، بار دیگر این واقعیت تایید شده است که آمریکا قابل اعتماد نیست و نباید از لبخندهای فریبکارانه دیپلماتها و مقامات آمریکایی فریب خورد.
تنها چند ساعت پس از به نتیجه رسیدن مذاکرات هستهای ایران و 5+1 در ژنو، وزیر امور خارجه آمریکا در یک کنفرانس خبری گفت: توافق حاصل شده یک گام اول است که برنامه هستهای ایران را به عقب میبرد، فاصله مدت زمانی که ایران احتیاج دارد که به بمب برسد، به عقب میبرد، متحدان ما همچون اسرائیل را امنتر میکند این فرایند مشکل و دشواری بوده است و این فرایند سختی برای ما و متحدان ما بوده است و برای دولت ایران هم سخت بوده است.
وی در بخش بعدی سخنانش مدعی شد، این توافق گام اول نمیگوید که ایران حق غنیسازی دارد و در این سند به هیچ عنوان به این مسئله اشاره نشده است. در چهار گوشه انپیتی چنین چیزی مطرح نشده است و این سند هم نمیگوید که ایران حق غنیسازی دارد، این موضوع مورد توافق طرفین است و تحت توافق دو طرف است که معلوم شود این غنیسازی ادامه داشته باشد یا خیر.
وی به برخی مخالفتهایی که ممکن است با این توافق وجود دارد اشاره کرد و گفت: آنهایی هستند که معتقدند این توافق کامل نیست. آنها نیز مسئول هستند که بگویند که چه جایگزینی بهتر است. شاید بگویند افزایش فشارها را آنقدر باید زیاد میکردیم که در نهایت ایران به سوی فروپاشی سوق پیدا کند اما تحت هیچ شرایطی و طبق نظر کارشناسان این امر این طور نیست اگر ما تحریمها را بیشتر کنیم ایران پیشرفت هستهای بیشتری پیدا میکند و اسرائیل بیشتر تهدید میشود و ایران میتوانست سانتریفیوژهای بیشتری بسازد و اوباما معتقد است که این راهحل موفق نیست.
کری سپس مثالی آورد و گفت: در سال 2003، ایران 164 سانتریفیوژ داشت و در آن زمان ایران پیشنهادی داد که با آن موفق نشد و هماکنون تعداد سانتریفیوژهای ایران پیشرفت زیادی داشته است. اگر تحریمها را افزایش میدادیم و به سیاست خود و انجمن جامعه بینالمللی هیچ کمکی نمیشد و اتحاد بینالمللی ضعیف میشد و اگر به تحریمها در حالی که ایران تمایل به مذاکره دارد، ادامه بدهیم، اتحاد بینالمللی از بین میرود./فرارو
متاسفانه نظری هنوز درباره این مطلب منتشر نشده