مسئله برداشت بی رویه از سفره های آب زیرزمینی در حالی برای اداره امور آب شهرستان علی آباد کتول به یک مشکل تبدیل شده که کشاورزان نیز پاسخ های حق به جانبانه ای در این زمینه دارند.
در این بین مسئولان جهاد کشاورزی و اداره منابع آب شهرستان علی آبادکتول نسبت به این اقدام کشاورزان و شرایط فعلی ابراز نگرانی کردند. این در حالی است که کشاورزان نیز نسبت به اقدام خود دلایلی را اظهار داشته اند که ضرورت توجه مسئولان شهرستان و استان را می طلبد.
پایگاه خبری – تحلیلی زرین نامه در همین زمینه پیگیر موضوع شده و آن را از زبان مسئولان و کشاورزان شهرستان علی آباد پیگیری کرده است.
به گزارش زرین نامه؛ حسین حاجی آبادی مدیر جهاد کشاورزی شهرستان علی آباد کتول در پاسخ به خبرنگار زرین نامه با بیان اینکه کشت شالی جزو الگوی کشت استان گلستان نیست، گفت: به سبب مصرف زیاد آب ما نیز مخالف کاشت برنج در این شهرستان هستیم و نسبت به این موضوع انتقاد داریم به همین دلیل است که جهادکشاورزی علی آباد کتول تاکنون به غیر از نسق داران هیچ خدماتی به کشاورزان این شهرستان در خصوص کشت برنج ارائه نداده است.
وی در ادامه گفت: امسال در حدود 10 هزار هکتار برنج در این شهرستان کشت شد که سهم نسق داران از این میزان فقط هزار هکتار بود، که رقم بسیار ناچیزی است.
حاجی آبادی افزایش بارندگی در سال 91، مکانیزه شدن مراحل کاشت، داشت، برداشت و همچنین افزایش قیمت برنج در این سال نسبت به سایر سایر محصولات کم آب طلب را مهمترین دلیل توجه کشاورزان به کشت شالی (برنج) دانست و اظهار داشت: کشت برنج موجب آسیب رسانی به بافت و ساختمان خاک و فشردگی لایه های مختلف آن شده و تسطیح زمین را از بین می برد.
وی ضمن درخواست از کشاورزان جهت کشت سایر محصولات کم آب طلب نظیر سویا، ذرت و آفتابگران تصریح کرد: جهاد کشاورزی علی آباد کتول جهت تشویق و ترغیب کشاورزان به کشت محصولات کم آب طلب، حمایت هایی انجام داده است که از آن جمله می توان به کاهش هزینه های تولید مانند مکانیزه کردن، مبارزه با آفات از طریق بیولوژیک، توزیع نهال های حمایتی و ارائه توصیه های فنی در مراحل کاشت، داشت و برداشت به کشاورزان اشاره کرد.
مدیر جهاد کشاورزی علی آباد همچنین افزود: خوشبختانه خرید محصولات رغیب برنج امسال نسبت به سال گذشته رشد خوبی داشته که امیدواریم زمینه ساز کاشت این محصولات و کاهش کشت برنج شود.
مُهر ممنوعیت کشت شالی در پروانه بهره وری از چاه ها
مهندس سید علی حسینی رییس اداره منابع آب شهرستان علی آباد کتول نیز در این زمینه در گفتگو با خبرنگار ما بیان داشت: در پروانه بهره برداری از چاه های آب زیر زمینی از حدود سال 74 به بعد، مُهر ممنوعیت کشت شالی (برنج) قید شده است.
وی خسارت هر مترمکعب اضافه برداشت بیش از تخصیص در نظرگرفته شده در پروانه بهره برداری چاه ها را براساس دستورالعمل و بخشنامه های منابع آب شهرستان را حدود 110 تومان عنوان کرد و افزود: هر هکتار کشت برنج موجب استفاده بیش از 19 هزار مترمکعب در نوار شمالی، 17 هزار مترمکعب در نوار میانی و 14 هزار مترمکعب در نوار جنوبی می شود که متاسفانه بعضی از کشاورزان با کشت شالی در سطوح بسیار زیاد برنج، ضربه بزرگی را به منابع آب زیر زمینی وارد می کنند.
حسینی همچین با اشاره به اطلاع رسانی به کشاورزان در خصوص سیانت از سفره های آب زیرزمینی خاطر نشان کرد: در سال های 87 و 88 کارگاه های آموزشی سیانت از آب های زیر زمینی با هدف آگاهی مردم در خصوص استفاده بهینه از سفره های آب زیرزمینی و اطلاع رسانی در خصوص کشت محصولات کشاورزی با نیاز آبی پایینتر برگزار شده است.
وی با اشاره به محدودیت سفره های آب زیر زمینی شیرین خاطر نشان کرد: پیش روی آب شور به سمت سفره های آب زیرزمینی شیرین به علت استحصال بیش از حد آب، موجب شوری آب های سمت جنوب شوری اراضی کشاورزی شهرستان می شود.
کشاورزان را نیز دریابید
علیقلی ایمانی دبیر خانه ی کشاورز استان گلستان به عنوان نماینده کشاورزان با بیان اینکه کشاورزان نیز در مراجعات مکرر خود به خانه کشاورز تخلف خود را قبول دارند، اذعان داشت: کشاورزان هزینه بالای تولید محصولات کشاورزی، عدم قیمت گذاری مناسب سایر محصولات و عدم تامین هزینه های کشاورزان را از دلایل افزایش کشت برنج در منطقه اعلام کرده اند.
وی با اشاره به برآورد خسارت هر هکتار کشت برنج و مصرف بیش از میزان تعیین شده در پروانه بهرهبرداری چاه های آب زیر زمینی به مبلغ یک میلیون و 800 هزار تومان گفت: قیمت بالای خرید برنج نسبت به سایر محصولات کم آب طلب، موجب روی آوردن کشاورزان منطقه به کشت برنج و استفاده غیر مجاز از سفره های آب های زیر زمینی شده است.
ایمانی خاطر نشان کرد: حمایت جهاد کشاورزی در زمینه تجهیز مزارع به آبیاری تحت فشار و مکانیزه و افزایش قیمت محصولات رقیب یقیناً موجب افزایش کشت آن محصولات و کاهش کشت برنج در منطقه خواهد شد./دانا
متاسفانه نظری هنوز درباره این مطلب منتشر نشده