به گزارش کلاله خبر، علی نظری امروز در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار پایگاه خبری گلستان ما به تشریح عملکرد شرکت آب منطقه ای گلستان از ابتدای هشدار سیل تاکنون در استان پرداخت و اظهار کرد: متوسط بارندگی استان به صورت نرمال 400 میلیمتر قبل از بارش سیل آسا بود و در این چند روزه 397 میلیمتر اضافه شد نسبت به سال آبی گذشته 38 درصد اضافه بارندگی را شاهد بودیم.
وی افزود: بعد از بارش 26 اسفند این عدد به 575 میلیمتر و علیرغم این متوسط به 92 درصد نسبت به سال گذشته رسید و حجم بارش بالغ بر 2 میلیارد متر مکعب ایجاد و سیلابی هم حدود 308 میلیون مترمکعب اتفاق افتاد.
مدیر عامل آب منطقه ای گلستان با بیان اینکه از روز اول اخطاریه هواشناسی در 25 اسفندماه همه پای کار آمدند، تصریح کرد: در اولین اقدام تقسیم کار و سازماندهی برآن مبنا کارها را انجام و اقداماتی را که از گنبدکاووس اب به چه میزانی به وشمگیر و آق قلا می رسد بررسی و آماده اجرا کردیم.
وی از فروکش کردن سطح آب آق قلا بواسطه اقدامات تامینی که انجام شد خبرداد و گفت: عدد آب ورودی که به دشت اق قلا وجود داشت عدد بزرگی و بیش از 600 مترکعب در ثانیه بود که از انتهای وشمگیر وارد دشت شد و این را باید مدیریت می کردیم و برای اینکار چند آبگذری جدید در چند نقطه ایجاد کردیم که بخش هایی از این آب را به سمت شمال هدایت سیلاب دشت ایجاد کنیم و متعاقب آن در کمربندی آق قلاچند برش ایجاد کردیم و نهایتا اب به شمالغرب اق قلا هدایت شد و زیرا رودخانه گرگانرود که سرعت و دبی جریان آب را افزایش دهیم، به دلیل نداشتن شیب سرعت آب و تخلیه کم می شود که این مشکل باید برطرف می شد.
نظری ادامه داد: برای اینکه در کلان این مشکل را رفع کنیم در ابتدا، انتهای گرگانرود را لایروبی کردیم که دبی جریان و سرعت آن را اضافه کنیم و متعاقب آن چند شاخه فرعی زدیم . البته در حدود سه ماه قبل از سیلاب انتهای گرگانرود را در حدود 7 کیلومتر و در بحث قره سو عمده رودخانه را لایروبی کردیم و اگر نبود وضع از این بدتر میشد .
وی با اشاره به ایجاد فیوز برای تقسیم آب در بصیر آباد ، اذعان کرد: برنامه ریزی کردیم که در زمانی که آب به گمیشان برسد همه آمادگی داشته باشند- زیرا اطلاع رسانی بموقع برای کم کردن میزان خسارت در حوادث بسیار مهم است – و3 آبراه هایی که درگمیشان در قسمت شمال، میانی و جنوب آن داشتیم طی نشست با ارتش و سپاه وبا تهیه نقشه مشخصات به آنها سپردیم که 3 روز در حال فعالیت هستند و باعث شده تخلیه آب در گمیشان یک مقدار سرعتش بیشتر شود .
در سیلاب دشت امکان افزایش سرعت آب نیست
نظری با بیان اینکه بعضی وقتها خیلی چیزها دست هیچکس نیست ، بیان کرد: اگر بخواهیم سیلاب را مدیریت کنیم در سیلاب دشت امکانش وجود ندارد و امکان افزایش سرعت نیست .
وی ادامه داد: برای اینکه داده را منطقی کنیم چندین سورتی پرواز بر فراز آب هایی که سیلاب دشت شده و بر گرگانرود انجام دادیم که بحمد الله رودخانه گرگانرود آنچنان آبزدگی به بیرون نداسشتیم اما در سیلاب دشت بخش وسیعی از منطقه را گرفته و باید آرام آرام تخلیه شود و تنها گذرگاهی که می توانستیم ایجاد کنیم پایاب گمیشان بوده که انتهای چند کانال را به دریا باز کردیم .
نظری اذعان کرد: مشکل دیگری که در حین کار با آن برخورد کردیم ظرفیت محدود تالاب گمیشان بود ما احتمال می دادیم و با مشورت ارتش و سپاه کمک تصمیم گرفتیم که انتهای کانال ها را به سمت تالاب بازکنیم در عین حال در تالاب هم باید ارتباطی به دریا داده شود که آب اضافه شده در تالاب مانع آبگذری به کانال سه گانه نباشد و در نهایت که یک مقدار سیل فروکش کرد .
وی با بیان اینکه زمانی که آبگذری رودخانه ها کمتر شد مردم در بالادست آق قلا کانال های ایجاد شده برای پخش سیلاب را پر کردند ، گفت: ما تاکید کردیم که از گنبد تا گمیشان هر اتفاقی که افتاد و هرکار مهندسی که ایجاد شد بگذارید به همین صورت بماند چرا برف آب و .. را پیش بینی کردیم
به گفته مدیرعامل آب منطقه ای گلستان؛ در آق قلا فیوزها را دوباره تخلیه کردیم و دوباره آب را به سمت شمال آق قلا که آبگذری داخل این شهر کمتر شود و از آنجایی که اب در بخشهایی از شهر آق قلا وجود دارد و نهایتا با پمپ و ..ادوات دیگر وارد گرگانرود می کنند ما چند روزی وقت نیاز داریم که کلا تخلیه شود و مشکلاتی که برای مردم بوجود آمده کمتر شود .
وی در خصوص شایعاتی که در فضای مجازی برای عدم لایروبی رودخانه و گرگانرود وجود دارد، متذکر شد: اینکه بگوییم ما لایروبی نکردیم نه طی 5سال اخیر یکهزار و 116 کیلومتر رودخانه ها را لایروبی کردیم اما در رابطه با سدها لایروبی معنایی ندارد و در هچ کجای دنیا لایروبی کردن سدها اقتصادی نیست و از جمله سد وشمگیر و سایر سدها .
اعتباری برای علاج بخشی سد وشمگیر اختصاص ندادند
نظری اضافه کرد: سد وشمگیر سدی است که سال 47 بهره برداری شد یعنی علیرغم اینکه 30 سال عمر مفید تعریف شده اش گذشته است 18 سال هم اضافه کار می کرده ما به خاطر اینکه این مشکل را بتوانیم حل کنیم سنوات گذشته بحث علاج بخشی این سد دنبال شد و بسته به اعتبار دیواره اطراف را 2 متر بالا آوردیم و بحث اعتباری بود که در سر ریز باید اتفاق می افتاد که انجام نشد و اعتباری به این امر تخصیص داده نشد و اینها باعث شد که ما یک مقدار آن بهره برداری لازم را نتوانیم انجام دهیم .
نظری همچنین خاطرنشان کرد: ما قبل از اینکه سیلاب حادث شود، خروجی های سد وشمگیر را به سمت کانال های آبیاری هدایت کردیم که در یک نقطه 15 متر مکعب در ثانیه و در یک نقطه 4 متر مکعب در ثانیه و در 5 -6نقطه دیگر و در مجموع 20 متر مکعب در ثانیه بود که این اقداماتی بود که انجام دادیم.
وی ابراز کرد: سد نیمه کار آق دکش که برای کنترل سیلاب آق قلا انجام شد و با فیوزی که ایجاد کردیم باعث شد حدود 60 متر مکعب در ثانیه آب را از آن عبور دادیم و ما اقدامات تامین را قبل از آنکه آب به شهر برسد انجام دادیم و اگر دبی آبی که در سد وشمگیر داشتیم وبا این عدد وارد آق قلا می شد این شهر را نابود می کرد.
نظری همچنین در پاسخ به برخی شایعات و پیشنهاد استان های دیگر برای لایروبی سدهای استان، اظهار کرد: تاکنون در خواست شفاهی و کتبی به بنده داده نشده و باردیگر تاکید می کنم که لایربی سدها عملا منتفی است.
وی با بیان اینکه مردم می پرسند که خروج سیلاب و آب کی تمام می شود، بیان کرد: شیب سه دهم در 10 هزار یعنی آب راکد ولی تمهیداتی در استان برای هدایت سریعتر آب به سمت دریا اندیشیده شد و در حال انجام است.
مدیرعامل آب منطقه ای گلستان در خاتمه گفت:جا دارد از کلیه عزیزان نیروهای مسلح و بخش خصوص و نهادها که همت و ادوات فنی کار انجام می دهد و همت مردم که بعد از سیل قطعا همه را مبهوط خواهد کرد تشکر می کنم.
متاسفانه نظری هنوز درباره این مطلب منتشر نشده