به گزارش کلاله خبر به نقل از نیلکوه، عیسی ملکان مدیرعامل شرکت تعاونی دهیاریهای بخش مرکزی شهرستان گالیکش و دهیار پنو گفت: شرکت تعاونی دهیاریهای شهرستان گالیکش سال 87 با عضویت همه روستاهای دارای کد و مجوز گالیکش به تعداد 51 دهیاری به ثبت رسید.
وی افزود: این شرکت تعاونی تا سال 91 هیچگونه فعالیت قابلذکری نداشت. مردادماه 91 با مستقل شدند شرکت تعاونی دهیاریهای بخش لوه و خروج 19 عضو آن بخش شرکت تعاونی دهیاریهای بخش مرکزی شهرستان گالیکش به تعداد 32 عضو و بانام شرکت تعاونی دهیاریهای دهستان نیلکوه و ینقاق فعالیت خود را شروع کرد.
ملکان تصریح کرد: آذرماه 91، بدو تأسیس شرکت تعاونی دهیاریهای دهستان نیلکوه و ینقاق، طبق تفاهمنامهای که بین دفتر امور روستایی و سازمان همیاریها برای تهیه دستگاهها و ماشینآلات موردنیاز تعاونی دهیاریها گلستان منعقدشده بود بیش از 95 درصد سرمایه اولیه این شرکت تعاونی طی 2 فقره چک مجموعه به مبلغ 105 میلیون تومان در وجه سازمان همیاریها برای خرید یک دستگاه «بیل بکهو مدل tdl136» به دفتر امور روستایی تحویل داده شد.
دهیار پنو افزود: متأسفانه واگذاری این مبلغ همزمان شد با بحث تحریمها؛ با توجه به وارداتی بودن برخی از قطعات این دستگاهها عملاً این دستگاه از چرخه تولید خارج شد.
مدیرعامل شرکت تعاونی دهیاریهای بخش مرکزی شهرستان گالیکش گفت: پیگیریهایی دفتر امور روستایی و سازمان همیاریهای استان در این خصوص داشتند و طی جلسات متعددی که در دفتر امور روستایی داشتیم ( آخرین جلسه خردادماه 94 برگزار شد) مدیرکل وقت امور روستایی مهندس «سمیعی» با حضور سازمان همیاریها و مدیران عامل شرکتهای طرف قرارداد مقرر شد مبلغ پرداختی به همراه ضرر و زیان چندساله به شرکتها عودت داده شود و یا دستگاههایی جایگزین متناسب با مبلغ پرداختی به شرکت تعاونی تحویل داده شود که تا این لحظه چنین اتفاقی نیفتاده است.
ملکان با گلایه از مسئولین وقت دفتر امور روستایی گفت: طی سالهای 92-93 چند دستگاه خاور بین برخی از شرکتهای تعاونی گلستان توزیع شد و جا داشت مسئولین وقت نگاه ویژهای به شرکت تعاونی متضرر گالیکش میداشتند.
دهیار پنو اظهار داشت: دو دستگاه نیسان وانت نیز قرار بود به شرکت تعاونیهای دهیاریهای بخش مرکزی و لوه شهرستان گالیکش از طرف استانداری و دفتر امور روستایی واگذار شود.
وی افزود: مقدمات این کار سال 93 فراهم شد و با معرفی استانداری به شرکت سایپا دو تعاونی روستایی شهرستان گالیکش بیش از یک سال پیگیر در اختیار گرفتن این خودرو بودند. نمایندگی به بهانه مشکلات شمارهگذاری این موضوع را به تعویق میانداخت تا اینکه دو دستگاه ماشین تحویل داده شد اما به دلیل صادر نشدن مدارک مجبور شدیم نیسان وانتها را در پارکینگ دفتر امور روستایی به امانت بگذاریم اما پس از مدتی متأسفانه فهمیدیم این دو دستگاه ماشین بهجاهای دیگر اختصاصیافته است و عملاً این ماشینها نیز از دست شرکت تعاونی دهیاریهای شهرستان گالیکش خارجشده است.
مدیرعامل شرکت تعاونی دهیاریهای بخش مرکزی شهرستان گالیکش از مسئولین شهرستانی و استانی خواست تا جواب قانعکنندهای در خصوص دو وانت نیسان و بیل بکهو مدل tdl136 که از دست دهیاران گالیکش خارجشده است ارائه کنند.
وی به عمده فعالیتهای 4 سال گذشته شرکت تعاونی دهیاریهای بخش مرکزی شهرستان گالیکش اشاره کرد و گفت: تسطیح، بازگشایی و شنریزی معابر روستاهای بخش مرکزی که بیش از 90 درصد آن توسط این شرکت تعاونی انجامگرفته، زیرسازی و آسفالت نوار حفاری روستای فارسیان به مساحت هزار متر، حمل و توزیع آرد خانه پز برای روستاهای فاقد نانوایی شهرستان به مدت یک سال (این طرح به دلیل نداشتن ماشین متوقف شد)، تهیه لوازم روشنایی معابر برای دهیاریها، تهیه سبد زباله، تابلوهای ورودی و معابر روستاها و دیوارچینی دور زمین چمن و سالن ورزشی روستای ینقاق به طول هزار و 200 مترمربع توسط این تعاونی انجامگرفته است.
دهیار پنو افزود: اجرا قسمتی از پروژه ساختمان دهیاری در حال احداث روستای تراجیق، دریافت دفتر بیمه کارگزاری بیمه روستاییان و عشایری از سال 91 تاکنون (650 بیمهشده در این کارگزاری بیمهشدهاند)، عملیات اتلاف سگهای ولگرد طی دو مرحله، بیمه منازل مسکونی کلیه روستایی به مدت یک سال با همکاری دفتر روستایی که کلیه هزینههای آن توسط دفتر روستایی پرداختشده، انجام امور فرهنگی مناسبتها، برگزاری مسابقات ورزشی، نمایشگاهها و کمک و به همکاری برگزاری انتخابات مرحله اول و دوم مجلس شورای اسلامی ازجمله فعالیتهای شرکت تعاونی دهیاریهای بخش مرکزی گالیکش طی این مدت بوده است.
اقتصاد مقاومتی راهکاری سروسامان دادن به وضعیت اقتصادی کشور
علی فرامرزی در جلسه ماهیانه دهیاران بخش مرکزی شهرستان گالیکش گفت: امروز تمامی افراد جامعه از خردسال تا بزرگسال به مسائل اجتماعی توجه جدی دارند.
وی با اشاره به اینکه دهیار، مدیر ارشد روستا و سرپرست یکنهاد عمومی خودکفا و خودگردان را عهدهدار است افزود: اجرای برنامههای دهیاری مشارکت اهالی روستا را میطلبد و متأسفانه درآمد خانوارهای روستایی در این خصوص مطلوب نیست. در توزیع عادلانه درآمد بین شهرنشینان و روستاییان تبعیض وجود دارد و این موضوع باعث شده افراد متمکن روستاها به شهر مهاجرت کنند و افراد ساکن در روستا افرادی کمدرآمد باشند که این مشکلاتی را در بخش کسب درآمد برای دهیاران ایجاد کرده است.
فرامرزی اقتصاد مقاومتی را راهکاری برای سروسامان دادن به وضعیت اقتصادی کشور عنوان کرد و گفت: اقتصاد مقاومتی راهکاری است از سوی مقام معظم رهبری برای سروسامان دادن به وضعیت اقتصادی کشور که بهطور محسوس با تحریمهای اقتصادی ایران در سالهای اخیر مطرحشده است. روستاهای در تولیدات مهم کشاورزی صنایعدستی و گردشگری دام و طیور، باغبانی و پرورش زنبور موفق هستند و میتوانند این تولیدات را در سطح وسیع در بحث اقتصاد مقاومتی افزایش دهند. اما این در حالی است که روستاییان به مصرف کنند تبدیلشدهاند.
به گفته وی محور توسعه روستاها کشاورزی، دامپروری و گردشگری است؛ اما برنامهریزی دقیقی برای بهرهمندی از ظرفیت روستاییان وجود ندارد و متأسفانه تمامی حمایت در روستاها از صنعت و مشاغل صنعتی صورت میگیرد که جای تأمل دارد.
وی افزود: گالیکش منطقه کشاورزی و دامپروری است و روستانشینان تجربه کافی در صنعت ندارند. درگذشته روستاهای شهرستان گالیکش به دلیلی مطلوبیت کشاورزی مهاجرپذیر بوده اما اکنون به دلیل عدمحمایت از کشاورزان و دامپروری اهالی در حال مهاجرت به شهرها هستند.
دهیار قلی تپه گفت: با کمک دهیاری و در راستای اقتصاد مقاومتی شرکت تعاونی «توسعه روستایی بانوان بصیر روستای قلی تپه» اواخر سال 94 در روستای قلی تپه تأسیس شد. در کنار این شرکت صندوق خورد زنان روستایی نیز شکل گرفت و سرمایه صندوق پس از گذشت یک سال به مبلغ 80 میلیون ریال رسیده است.
وی افزود: در قالب این شرکت تعاونی همچنین در حال افتتاح کارگاه تولیدی خیاطی هستیم و چندین کارگاه تولیدی کوچک و تولید قارچ راهاندازی کردیم و در دولت تدبیر و امید یک مزرعه پرورش ماهی قزلآلا نیز در قلی تپه به بهرهبرداری رسیده است.
فرامرزی گفت: چندین هکتار از اراضی شیبدار قلی تپه به باغات مثمر تبدیلشده است و برخی دیگر از کشاورزان روستا نیز به احداث باغ تمایل دارند اما تمکن مالی این کار را ندارد و نیازمند حمایت دولت هستند.
وی اظهار داشت: روستای قلی تپه با توجه به اقلیمش استعداد تولید گیاهان دارویی متعددی را دارد. شرکت تعاونی قلی تپه در این زمینه نیز ورود پیداکرده و گیاهان بهلیمو، بادرنجبویه و گلگاوزبان را تولید میکند. همچنین گلخانهای جهت تکثیر گیاهان دارویی در روستا احداثشده است.
دهیار قلی تپه با اشاره به همت بالای بانوان این روستا برای فعالیت در عرصه اقتصاد مقاومتی از مسئولین شهرستانی و استانی درخواست کرد تا این روستاییان را برای فروش محصولاتشان در بخش گیاهان دارویی یاری کنند.
او گفت: نهادهای حمایتی بیشتر از کارآفرینان طرحهای صنعتی حمایت میکند و حمایتی از کشاورزی و دامپروری که شغل اصلی روستاییان است نمیشود.
فرامرزی افزود: روستاییان توان رقابت در بازار تولید صنعتی را ندارند. تداخل قوانین در سازمانهای مختلف مانع از تولید در روستاها است. بهعنوانمثال شخصی در روستای قلی تپه در فضای 30 متری بافت روستا اقدام به پرورش بلدرچین کرد که به دلیل زیستمحیطی ادامه فعالیت برایش مقدور نشد.
وی بیان داشت: چنانچه روستایی بیرون از بافت روستا اقدام به تولید نماید بحث اخذ مجوز و تغییر کاربری مانع احداث واحد صنعتی آن میشود. اگر دامداری بخواهد ادامه فعالیت درزمینهٔ دامپروری داشته باشد فضای کافی در بافت مسکونی روستا وجود ندارد و مشکل زیستمحیطی دارد و چنانچه بیرون از بافت روستا به فکر احداث دامداری سنتی باشد اخذ مجوز و تغییر کاربری مانع بزرگی بر سر راه تولید آن ایجاد خواهد کرد.
وی با اشاره به پرداخت نرخ بالای تسهیلات کشاورزی به روستاییان گفت: درآمد حاصل از کشاورز سود تسهیلات بانکی را جبران نمیکند. کشاورزان برای دریافت وام سلف از بانک کشاورزی نیاز به کارکرد حساب دارند و وام سلف با کارمزد 18 درصد نیز به کشاورز پرداخت نمیشود.
حرکت کند ارائه خدمات آبفار و شرکت برق موجب نارضایتی روستاییان شده / کمبود اعتبار بهانه آبفار برای فرار از دادن خدمات
سید جلال باقری در جلسه ماهیانه دهیاریهای بخش مرکزی شهرستان گالیکش گفت: تأسیس نهاد دهیاری از مهمترین دستاوردهای نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران جهت خدماترسانی سریع، آسان و مدیریتشده به روستاها بوده است.
وی افزود: هرروزی که از تأسیس این نهاد میگذرد اعتماد و توقع مردم از دهیاران افزوده میشود. بهگونهای که وظایف دهیاریها از 48 موردی که در 10 سال قبل شمرده میشد فراتر رفته است. به همین ترتیب مشکلات دهیاران نیز افزایش داشته است.
باقری به مشکلات آب و برق روستاها اشاره کرد و گفت: متأسفانه با گذشته سالها از انقلاب اسلامی، بسیاری از شبکههای آب شرب و توزیع برق که در سالهای ابتدایی انقلاب اسلامی بهصورت جهادی احداثشده ازیکطرف دچار فرسودگی و از طرف دیگر به دلیل افزایش جمعیت پاسخگوی نیازهای اهالی نیست.
دهیار ینقاق اضافه کرد: وجود شکستگیهای متعدد در شبکههای آب شرب و تیرهای فرسوده برق تهدیدی برای سلامت عمومی روستانشینان محسوب میشود. رشد تکنولوژی و شاخصهای سلامت روانی آگاهی مردم را به سمت استفاده از امکانات رفاهی سوق داده است. متأسفانه در این رقابت دستگاههای خدمات رسان منجمله اداره آبفار و برق حرکتی کند دارند که باعث ایجاد خسارت و نارضایتی اهالی روستاها شده است.
به گفته وی شرکت آب و فاضلاب شهری با توجه به اینکه خصوصی است و به شهرنشینان خدماترسانی میکند اعتبار قابلتوجهی دارد و هر وقت اراده میکند چاه جدید در محدوده روستاها حفر میکند. حفر این چاهها در محدوده روستاها موجب شده درصورتیکه روستانشینان با مشکل کمبود آب مواجه شدند و بخواهند چاه آب جدید حفر کنند عملاً به دلیل حریم چاههای شهری این امر برای آنها غیرممکن باشد.
باقری تصریح کرد: متأسفانه کمبود اعتبار بهانهای شده تا اداره آبفار خدماتی به روستاها ارائه ندهد و اگر هم هست بهصورت خیلی محدود این کار انجام میشود.
دهیار ینقاق گفت: میزان قبضی که از شهرنشینان گالیکش برای مصرف برق دریافت میشود مانند روستانشینان این شهرستان است. اما شرکت توزیع برق در شهر خود روشنایی معابر و معایب آن را سریع برطرف میکند بدون دریافت کوچکترین هزینهای؛ اما در روستاها ضمن اینکه دهیاریها موظف به تهیه تمامی اقلام هستند باید چندین ماه در نوبت باشند تا پرسنل اداره برق رفع عیب کنند.
وی یکی از مشکلات دهیاران را جمعآوری زباله عنوان کرد و گفت: جمعآوری زباله و انتقال آن به سایت دفع زباله آزادشهر؛ یعنی تحمیل هزینه هنگفت به دهیاران، استهلاک وسایل نقلیه و نیروی انسانی به همراه مخاطرات جادهای؛ بهتازگی هم اداره کل پسماند گلستان نامهای ارسال کرده و خواهان دریافت هزینه از دهیاران برای دفع زباله در آزادشهر شده که بودجه قابلتوجهی از دهیاریها را صرف این کار خواهد کرد.
باقری با اشاره به اینکه نظافت روستا وظیفه ذاتی دهیاریها و اهالی است گفت: این موضوع را با تجمع ماشینهای حمل زباله و استقرار سبد تخلیه در شهرستان، میتوان بهصورتی مدیریت کرد تا علاوه برافزایش کیفیت هزینهها نیز کاهش یابد.
دهیار ینقاق گفت: برخی ادارات مانند گاز و آبفار جهت توسعه شبکه یا خدماترسانی به اهالی بدون هماهنگی و طی تشریفات اداری و بستن قرارداد مرمت یا پرداخت خسارت اقدام به حفاری در محدوده روستاها میکنند. وقتی برای این موارد به آنها مراجعه میشود برای طفره رفتن از پرداخت خسارت اهالی را علیه دهیاری تحریک میکنند که این موضوع باعث بروز مشلاتی برای دهیاران شده است. جا دارد از سوی مدیران کل به روسای شهرستان در این خصوص تذکرات لازم داده شود.
به گفته وی عمر طرحهای هادی در بخش مرکزی شهرستان گالیکش بیش از 10 سال است. توسعه روستاها و مغایرتها طرحهای هادی، روستاها را با چالش زمین مسکونی مواجه کرده است. میطلبد در این خصوص بازنگری در روستاهای بزرگ انجام شود.
باقری انجام ساختوسازهای اصولی و ایمن را یکی از دغدغههای مسئولین و دهیاران عنوان کرد و گفت: برخی روستانشینان به دلیل نداشتن پول و یا داشتن آب و برق و خانههای قدیمی اقدام به ساختوسازهای غیر اصولی و ناامن میکنند. هیچ پشتوانهای برای دهیاریها وجود ندارد که مانع از این کار شوند و گاها به چند تذکر کتبی و یا اخذ تعهد توسط نیروی انتظامی از مالکان اکتفا میشود. با توجه به عدم همکاری لازم و مؤثر نیروی انتظامی در این خصوص جای پلیس ساختمان در شهرستان یا مرکز بخش خالی است. وجود پلیس ساختمان قطعاً مشکل ساختوسازهای غیر مجاز را به حداقل خواهد رسید.
دهیار ینقاق با اشاره به اینکه در شهرستان گالیکش تنها یک کتابخانه عمومی روستایی در روستای قلی تپه وجود دارد گفت: یکی از مهمترین دغدغههای اهالی ینقاق راهاندازی کتابخانه عمومی در این روستا است. مشکلات و سختگیریهای اداره کل کتابخانههای عمومی گلستان مانع از احداث کتابخانههای بیشتر روستایی در گالیکش شده است.
وی با اشاره به اینکه جای عوارض سالیانه خودروها در تعرفه عوارض دهیاران خالی است گفت: بسیاری از روستاییان برای انتقال سند یا تعویض پلاک خودروی خود مجبور به پرداخت عوارض به شهرداریها هستند. اگر این موضوع برای دهیاریها دیده شود درآمد قابلتوجهی را نصیب دهیاران خواهد کرد.
دهیار ینقاق افزود: یکی دیگر از منابع درآمدی تعرفه عوارض سالیانه دهیاران صدور جواز کسب است که متأسفانه به دلیل عدم همکاری مجمع امور صنفی و اتحادیهها و عدم استعلام از دهیاریها در زمان تمدید اعتبار یا صدور پروانه این اعتبار در شهرستان به صفر رسیده است و دهیاران هیچ درآمدی از این بخش ندارند. توجه به این بخش میتواند درآمد سرشاری را نصیب دهیاری کند.
باقری در ادامه به ارائه گزارشی از خدمات دهیاری ینقاق طی سال جاری به روستاییان پرداخت.
متاسفانه نظری هنوز درباره این مطلب منتشر نشده