مقام معظم رهبري در ديدار با اعضاي هيئت دولت به معضلات فرهنگي اشاره و راهكار مديريت فرهنگي را بيان كردند.
به گزارش کلاله خبر، اين نخستين باري نيست كه رهبر انقلاب نگرانيهاي خود را در حوزه فرهنگ با دولتمردان در ميان ميگذارند. پيش از اين نيز چه در سخنرانيهاي عمومي و چه در ديدار با مسئولان كشور اين دغدغهها بيان شده است. اما اين بار رهبر انقلاب از تعبيري در بيان ميزان دغدغههاي خود استفاده كردند كه نشانه عمق نگراني است كه ايشان نسبت به فرهنگ و اوضاع فرهنگي كشور دارند.
مقام معظم رهبري در ديدار با اعضاي هيئت دولت در بيان مسائل مختلف كشور به فرهنگ اشاره كردند و فرمودند: «مسئله ديگر، مسئله فرهنگ است. خب دوستاني كه اينجا تشريف داريد و به خصوص مسئولان فرهنگي كشور و خود آقاي رئيسجمهور محترم، حساسيت اين حقير را نسبت به مسئله فرهنگ ميدانند. گاهي اوقات مشكلات فرهنگي موجب شده كه من شب خوابم نبرده، بهخاطر مسائل فرهنگي؛ يعني اهمّيت مسائل فرهنگي اينجور است.»
چه مسئلهاي در پيشروي وضعيت فرهنگي كشور است و شرايط كنوني فرهنگ در جامعه ايراني به چه شكلي است كه رهبر انقلاب اين تعبير را از دغدغههاي خود بيان ميكنند؟ به نظر ميرسد بايد پاسخ اين سؤالات را در بيانات پيشين رهبر انقلاب جستوجو كرد.
دفتر حفظ و نشر آثار مقام معظم رهبري، بخشي از سخنراني ايشان را در 21 سال پيش منتشر كرده است كه همين تعابير به شكل ديگري در آن بيان شده است.
رهبر انقلاب در آن زمان فرموده بودند: «در عرصه فرهنگ، بنده به معناي واقعى كلمه، احساس نگراني ميكنم و حقيقتاً دغدغه دارم. اين دغدغه از آن دغدغههايي است كه آدمي به خاطر آن، گاهي ممكن است نصف شب هم از خواب بيدار شود و به درگاه پروردگار تضرع كند. من چنين دغدغهاي دارم.»
اين نشان ميدهد كه نوع توجه رهبر انقلاب در بيش از دو دهه نسبت به اوضاع فرهنگي كشور تغيير نداشته و از سوي ديگر نشانه آن است كه قدرت و قوت مشكلات نيز طي اين سالها كاهشي نداشته است و همچنان رهبر انقلاب دغدغههاي حل نشدهاي در حوزه فرهنگ دارند.
اما رهبري در اين ديدار راهكارهايي نيز درباره مشكلات فرهنگي ارائه دادند، ايشان فرمودند: «يكي توليدات فرهنگي سالم در زمينههاي مختلف و يكي جلوگيري از توليدهاي مضر و بهاصطلاح متاع و كالاي مضر فرهنگي؛ به نظر من اين جزو كارهاي اساسي است. در همه دنيا مراقبت از محصولات فرهنگي و كتاب و مانند اينها وجود دارد؛ كجاي دنياست كه وجود نداشته باشد؟»
لزوم پرداختن به «توليدات فرهنگي سالم» و «جلوگيري از ورود كالاهاي مضر فرهنگي» وظيفهاي است كه نهتنها وزارت ارشاد بلكه تمامي دستگاههايي را كه به نحوي با امور فرهنگي سر و كار دارند، دربرميگيرد. اما در اين بين وظايف حاكميتي را كه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي بر دوش دارد، نميتوان از نظر دور داشت.
رهبر انقلاب صراحتاً خطاب به دولت اين درخواست را مطرح كردند كه «اگر چنانچه ميبينيد فلان تئاتر، فلان فيلم، فلان كتاب، فلان نشريه با مباني انقلاب و مباني اسلام مخالف است، جلويش را بگيريد و با آن برخورد بكنيد. حالا چگونه برخورد بكنيد، آن يك بحث ديگر است، آن مربوط به دستگاههاست و نگاه كنيد ببينيد مقرراتتان چه ميگويد؛ لكن رودربايستي نكنيد و اين را صريح بگوييد. بنابراين خوراك فرهنگي سالم و جلوگيري از خوراك فرهنگي ناسالم و مضر، اساس كار است.»
وظيفهاي كه گاه مشاهده ميشود به دلايلي چون سليقه مديران و سياست تساهل دچار قوت و ضعف ميشود و گاهي هم آنقدر ساده انگارانه ميشود كه يك كتاب يا فيلم و حتي يك نمايش به معضلي تبديل ميشود كه سلامت فرهنگي جامعه را به خطر مياندازد.
از همينرو است كه مقام معظم رهبري تأكيد كردند: «رهاسازي فرهنگ اصلاً جايز نيست. مديريت فرهنگ يك كار بسيار لازم است و مديريت هم بايد بر مبناي شعارهاي انقلاب و مباني انقلاب باشد؛ يعني مراقبت بشود آنچه اصل است، اين است كه مباني انقلاب و مباني استقلال كشور، امام و مانند اينها بايد محفوظ باشد.»
توجه به مباني انقلاب در مديريت فرهنگي، راهبردي است كه از سوي رهبر انقلاب به مديران فرهنگي كشور ارائه شده و اميد است كه با پيگيري دستگاههاي مرتبط اين راهبرد اجرايي شود. مسئلهاي كه بايد حدود 37 سال پيش عملي ميشد اما هنوز هم در پيچ و تاب مديريت فرهنگي كشور به مقصد ديده نشده است./ جوان
متاسفانه نظری هنوز درباره این مطلب منتشر نشده