در پی نامه سه نماینده ولی فقیه در شمال کشور به مجلس :

بهره برداری از جنگل های شمال تا سه سال دیگر تمدید شد / جنگل ها همچنان بی دفاع هستند

1403-06-29 02:06:07
0
82
بهره برداری از جنگل های شمال تا سه سال دیگر تمدید شد / جنگل ها همچنان بی دفاع هستند
<p style="text-align: justify;"><span style="font-family: tahoma,arial,helvetica,sans-serif;"><strong><span style="font-size: 8pt;">اقدام نمایندگان مجلس در مخالفت با تصمیم دولت برای تنفس جنگل و به تاخیر انداختن آن، اگر هیچ جا سبب نگرانی و تعجب مردم نشده باشد حداقل در استان های شمالی سبب نگرانی فعالان محیط زیست و علاقمندان به آن شده است جایی که هر روز از وسعت جنگل ها کاسته می شود و همگان از نزدیک شاهد مرگ جنگل هستند!</span></strong></span></p>

به گزارش کلاله خبر، نشریه گلشن مهر در شماره جدید خود نوشت: متاسفانه نمایندگان سه استان شمالی از جمله گلستان، تحرک قابل توجهی از خود در دفاع از جنگل انجام نداده اند. آنها نه فقط از این طرح دفاع نکردند بلکه اصلا دغدغه های زیست محیطی هم ندارند امری که جای نگرانی بسیار دارد.

در هر صورت گزارش مژگان جمشیدی از فعالان رسانه ای عرصه محیط زیست در روزنامه ایران 25 دی می تواند ما را با ابعاد مختلف این طرح آشنا کند. بر اساس آنچه خبرگزاریها منتشر کرده اند نمایندگان مردم با ممنوعیت هرگونه بهره برداری چوب از جنگل های شمال از ابتدای سال چهارم اجرای قانون برنامه ششم، موافقت کردند؛ خبری که درنگاه اول بسیاری از طرفداران طرح تنفس جنگل و دوستداران محیط زیست را خرسند کرد و حتی معصومه ابتکار، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست را به واکنش توئیتی و تقدیر از نمایندههای مردم واداشت.

این در حالی است که پیش از این دولت پیشنهاد داده بود بهره برداری از چوب جنگل در طول اجرای برنامه و بدون هیج قید و شرطی از همان سال نخست ممنوع شود که مجلس با آن مخالفت کرده و حالا نماینده های مردم توقف بهره برداری را سه سال به تأخیر انداخته تا بهره برداران همچنان به رغم هشدارهای کارشناسی مبنی بر افت شدید کیفیت جنگل های شمال، جنگل را مورد بهره برداری قرار دهند.

به همین دلیل ابتکار بعد از دقایقی از اعلام خبر تصویب ماده 48 در توئیتی دیگر این بار نوشت: «با وجود تأکیدات رهبر، رئیس جمهوری و رئیس مجلس برای ممنوعیت بهره برداری تجاری از جنگل ها، ولی منافع گروههای خاص مدت ها این قانون رابه تأخیرانداخت».

اما نکته مهم اینکه با پیگیری بیشتر برخی نمایندگان تبصره هایی ذیل این ماده اضافه شده که با نقض بند 1، عملاً راه را نه فقط برای بهره برداری های تجاری چوب بلکه برای اجرای هر گونه طرح های عمرانی که نیاز به تخریب و پاکتراشی جنگل داشته باشد، باز گذاشتند.

بر اساس تبصره یک این ماده، برداشت و قطع «درختان پیر، خشک سرپا، افتاده و... با مجوز سازمان جنگل ها و مراتع مجاز بوده و تبصره دو نیز تأکید می کند قطع درختان جنگلی برای اجرای طرح های عمرانی مصوب و حتی قطع جنگل های دست کاشت با مجوز سازمان جنگل ها، بلامانع است.

رئیس دانشکده منابع طبیعی دانشگاه علوم و تحقیقات تهران با ابراز تأسف از تصویب ناقص و ناکارآمــــد ماده 48 به «ایران » گفت: هرچند من همین قدر تصمیم مجلس را هم اقدامی مثبت میدانم اما واقعیت این است که این مدل تصمیم گیری نشان داد که دیدگاه های کارشناسی در رأی گیری ها لحاظ نمی شود. دکتر هادی کیا دلیری افزود: وقتی چهار دانشگاه مادر کشور در رشته منابع طبیعی خودشان بهره بردار جنگل هستند و با تنفس 10 ساله جنگل بدون هیچ دلیل فنی و علمی و تنها با سخنان غیرکارشناسی مخالفت می کنند بیش از این هم نباید از مجلس انتظار می داشتیم.

رئیس انجمن علمی جنگلبانی کشور خاطرنشان کرد: عباراتی چون درختان پیر و یا خشک سرپا و... که در این ماده قانونی آمده صراحتاً نشان داد که برخی کوچکترین دانش و آگاهی نسبت به جنگل و علم جنگل ندارند و حمایت مطلق از بهره برداران صرفاً برایشان مهم است.

در همین حال «رضا شیخ پور» کارشناس جنگل در سازمان جنگل ها و مراتع نیز با اشاره به اینکه پنجشنبه روز غم انگیز جنگل های هیرکانی بود میگوید: این دو تبصره به زیان جنگل های باستانی شمال است و عملاً شرایط بهره برداری به وضعیت قبل از تصویب برنامه بهینه سازی پایش و حفظ جنگل های کشور، مصوب سال 92 هیأت دولت برگشت! از طرفی دیگر محدودیت زمانی نیز برای این تبصره لحاظ نشده است! یعنی پس از پایان سال سوم برنامه ششم توسعه که به ظاهر قرار است توقف کامل بهرهبرداری آغاز شود، به استناد این تبصره می توان در قالب توجیهات جایگزین نیز درختان را قطع کرد!

این کارشناس می گوید: «در تبصره دو بند 2 این ماده قانونی نیز بدون هیچ اشاره ای به ضرورت ارائه پیوست ارزیابی زیست محیطی، قطع درختان جنگلی برای پروژههای عمرانی مصوب را نیز مجاز دانسته و کلیه عرصه های جنگلکاری را مشمول زراعت چوب قلمداد کرده است!

یعنی اگر در عرصه ای از جنگل های هیرکانی که به هر دلیلی حفرهای 10 هکتاری باز شده و در سنوات گذشته با گونه های جنگلی همچون افرا و توسکا و گیلاس وحشی نهالکاری شده، باید این عرصه ها صرفاً به زراعت چوب اختصاص داده شود نه اینکه بخواهیم در دهه های آتی شاهد حضور جنگلی انبوه در این عرصه باشیم!»

از سوی دیگر تغییرات آسیب رسان در ماده 48 و تصویب آن در مجلس در حالی صورت می گیرد که حتی رهبر معظم انقلاب نیز دو سال قبل در سخنرانی تاریخی خود در روز 17 اسفند خواستار جلوگیری از تخریب جنگل ها حتی به بهانه ساخت حوزه علمیه شده بود و از مسئولان خواسته بود شدیداً با هرگونه تخریبی مقابله کنند.

در همین حال تصمیم اخیر نمایندگان مجلس حتی دستور اخیر وزیر جهاد کشاورزی مبنی بر توقف هرگونه بهره برداری تجاری و اجرای طرح های عمرانی در جنگل های شمال را هم زیر سئوال برده و کان لم یکن تلقی کرده است.

نظرات

متاسفانه نظری هنوز درباره این مطلب منتشر نشده

ثبت دیدگاه

خانه شهرستان گلستان اخبار